Anne testasi erilaisia kameroita käytännön tilanteissa.
Artikkeli käsittelee tilanteita, joissa näkö on väliaikaisesti tai pysyvästi heikentynyt esim. onnettomuuden tai sairauden vuoksi. Eri tilanteissa kamera voi olla suuri apu ongelmien ratkaisemiseen. Testaamme neljää erilaista kameratyyppiä alkaen puhelimen kamerasta ja päättyen laadukkaaseen pokkarikameraan. Järjestelmäkamerat todettiin heti testin alussa kooltaan isoiksi ja arkikäytössä liian hankaliksi. Kamera tulisi valita omien tarpeiden mukaan, ja ne voivat olla eri ihmisillä hyvin erilaisia. Lisäksi kameroiden koossa, tehokkuudessa ja muissa ominaisuuksissa on eroja.
Kameroiden ja niiden näyttöjen koossa oli isoja eroja.
Testissä jokaisella kameralla otettiin ensin kuva perustilanteesta ja sen jälkeen koetettiin zoomata tai muuten saada paras mahdollinen kuva. Sen jälkeen otettiin kuva ja avattiin se kamerassa koettaen käyttää kameran omia suurennusmahdollisuuksia.
Lattianrajassa olevat hintalaput ovat hankalia. Tässä kamerasta on iso apu.
Tärkein ominaisuus on nähdä kameran avulla lähelle ja kauas. Varsinaista lähikatselua ei ole, mutta ottamalla kuvan ja zoomaamalla sen tiedon saa lähelle suurempana.
Testin kameroilla otettu kuva suurennettuna kameran omalla näytöllä
Mainio ominaisuus on, että kameralla ja puhelimella voi tehdä kuvallisia muistiinpanoja ja arkistoja eli ottaa esim. kuitista kuvan ja siirtää tietokoneelle tai mobiilipalveluun, josta ne voi katsoa myöhemmin isolla näytöllä.
Tablettien näytöt ovat isommat ja niiden näyttöön tai tietokoneen ruutuun voi siirtää kamerasta kuvaa reaaliajassa. Samoin tabletilla tai tietokoneella isolla näytöllä voi ohjailla kameraa .
Tärkeää on, miten tiedot pystyy siirtämään helposti tietokoneelle ja katsomaan niitä isolla näytöllä.
Erilaiset näkövammat vaikuttavat näkemiseen eri tavalla. Lisäksi ne vaikuttavat siihen, mitkä ja millaiset apuvälineet toimivat parhaiten. Esimerkiksi putkinäkö ja kaihin samentama näkö ovat täysin erilaisia. Tämän vuoksi on hyvä kokeilla ennakkoluulottomasti eri vaihtoehtoja.
Testi ei ole teknisesti täydellinen eikä siihen ehkä ole tarvettakaan. Tekniikka muuttuu nopeasti ja tässä kyse on enemmän käytännön testistä, joka antaa suuntaviivoja siihen, mikä kamera voisi olla paras ja ajatuksia siihen, missä sitä voisi käyttää.
Korkealla olevan katukyltin lukeminen onnistuu puhelimella.
Tabletilla selvitettiin alahyllyn hintalapusta hintatiedot.
Tableteissä kamera vastaa usein puhelimen kameran tehoja, mutta niiden näyttö on suurempi. Kokonsa vuoksi tabletin mukana kuljettaminen on hankalampaa kuin puhelimen. Toisaalta tabletin isolla näytöllä voi katsella, mitä tehokkaampi kamera näyttää. Puhelimella ja tabletilla voidaan ohjata kameraa, joka on jalustalla.
Pienellä pokkarikameralla saadaan selville kaukanakin olevia tekstejä.
Pieneen tilaan menevä litteä peruskamera pärjää hyvin vaikeammissakin kuvausolosuhteissa. Suurin etu ja haitta on pieni koko, joka tekee siitä huomaamattoman, mutta tässä on testin pienin näyttö. Kuitenkin tehot riittävät jo apuvälineeksi asti. Mallissa ei ole mahdollisuutta siirtää kuvia verkon kautta toisiin laitteisiin.
Pokkarikameralla selvitettiin vaakanumero hedelmähyllyn yläpuolelta.
Kamera on tiiliskiven muotoinen ja menee hyvin taskuun, joten se kulkee mukana ja on käytettävissä heti. Se on tehokas kaikissa olosuhteissa ja sisältää kuvanvakaajan, joka auttaa kuvan tarkennuksessa. Kameralla saa makrokuviakin, eli hyvinkin pienet asiat, joita ei suurennuslasilla onnistu lukemaan, saa luettavaksi ottamalla kameralla kuvan ja suurentamalla sen.
Järjestelmäkamera on tehokas, mutta se ei mahdu taskuun ja tarvitsee lisätarvikkeita ja säätöjä, joilla sen tehokkuus tulee esiin. Tämän vuoksi se on tavalliseen käyttöön sopimaton apuväline.
Nopeasti liikkuvia kohteita ei pysty kameralla selvittämään. Tällainen on esim. pysäkille saapuvan bussin numero. Näissä tilanteissa apua on mm. pienestä kiikarista tai kyltistä, jossa on sen bussin numero, jota odottaa.
Kamerasta voi olla apua monessa tilanteessa. Kyse on enemmän hoksaamisesta kuin tekniikasta. Tässä on muutamia esimerkkejä kameran käytöstä.
Testin kameroiden näytöt ovat erikokoisia, joten käytännössä tekstin suuruuteen vaikuttaa paljon kameran näytön koko.
Vaakanumeron selvitystä käyttäen kameran zoomausta.
Elektroniset pysäkkikohtaiset aikataulut Bussien, junien ym. aikataulut ovat monesti korkealla, josta niiden lukeminen on hankalaa. Kameran avulla ne voi zoomata lähemmäs tai ottaa aikataulusta kuvan. Myös vuoronumerot ovat monesti korkealla, jolloin ei näe, mikä numero on menossa ja miten numerot vaihtuvat.
Jos jokin pieni esine, kuten koru tai lääketabletti, putoaa lattialle, sen voi löytää kameran ja taskulampun yhdistelmällä. Tällöin lattialla oleva pieni esine voi paljastua sen luoman varjon avulla tai esim. kiiltää taskulampun valossa.
Käyntikorttien ja kuittien tekstit ovat usein hyvin pienellä, jolloin niiden lukeminen on vaikeaa. Jos niistä ottaa kuvan, teksti on mahdollista lukea suurempana ja samalla esim. tallentaa tietokoneelle.
Aina ei tarvitse olla fyysisesti samassa tilassa kuin apua tarvitseva. Avuksi voi olla myös videoyhteyden kautta kertomalla esim. mitä pesukoneen näytöllä lukee.
Näkövammaisille tehdyillä apuvälineillä on suuremmat käyttömahdollisuudet ja paremmat ominaisuudet esim. niissä tekstin ja taustan väri voidaan vaihtaa. Usein apuvälineissä on valmiiksi riittävän suuret näytöt, jolloin lukeminen on helpompaa. Lisäksi ne saa helposti sopivalle etäisyydelle.
Näkövammaisille tarkoitetut apuvälineet ovat näppäriä ja auttavat paljon käyttäjäänsä. On kuitenkin tilanteita, joissa ihminen ei ole saanut tarvitsemaansa apuvälinettä, apuväline on vanha tai ei toimi tai ei vain ole mukana juuri silloin, kun sitä tarvitsisi.
Apuvälineiden ongelma on usein niiden koko ja hinta. Koska myyntimäärät ovat pieniä, yksikkökohtaiset hinnat nousevat. Toisaalta apuvälineiden hyöty on kiistaton. Joissain tilanteissa heikkonäköiselle kamera voi vastata apuvälinettä.
Näkövammaisten apuvälineisiin voi tutustua mm.
Aviris
Optiikka Juurinen
Kuvat: Pentti Salonen ja Tero Kokko
Teksti: Tero Kokko
Saavutettavuustestauksen tulokset palvelevat näkövammaisten käyttäjien ohella kaikkia sivustojen käyttäjiä Kun sivuston suunnittelussa otetaan huomioon saavutettavuus ...
Lue saavutettavuustestaamisesta lisää
Millaisen saavutettavuustestauksen tarvitset?
Nopeasti ajateltuna uusin WCAG 2.1 ohjeidenmukainen testaus...
Lue lisää millaisen
saavutettavuustestauksen ja saavutettavuusselosteen tarvitset
Värien selkeä kontrasti tekee sivuston helppolukuiseksi ja miellyttäväksi. Kyse on kirkkauserosta kahden värin välillä jossa kynnystaso on 125, ja värierosta tekstin ja taustavärin välillä, jossa ..
Testaa tekstin ja taustan väri
Hyvä suunnittelu helpottaa sivujen tekemistä. Lisäksi se auttaa sivujen yhtenäisyyden ja tyylikkään/siistin ulkoasun saavuttamisessa. Muutosten tekeminen .
Lue testausohjeista lisää
Verkkosivujen tuottajien ja ostajien kannattaa sivustoja tehdessään ottaa huomioon niiden saavutettavuus. Huonosti toteutetuista sivustoista voi saada enemmän negatiivista ....
Lue lisää onko saavutettavuudella väliä
Vaikka sivustolla olisi tehty saavutettavuustestaus ja se täyttäisi kaikki kriteerit, on mahdollista, ettei sivusto ole saavutettava tai ymmärrettävä...
Lue lisää jos saavutettavuus ei toteudu
Aiemmissa saavutettavuussuosituksissa on suositeltu tekemään sivusta myös palstoittamaton vaihtoehto. Tätä tarvittiin vanhempien ruudunlukuohjelmien vuoksi,
Lue palstoituksesta lisää
NVDA on ilmainen Windows -käyttöjärjestelmälle suunniteltu ruudunlukuohjelma. NVDA mahdollistaa tietokoneen käytön näkövammaisille henkilöille ilman ...
Lue Nvda ruudunluku -ohjelmasta
Kokko-Kokki Oy
Vanha Puroniitynpolku 3 D 29
Gsm 040 5594 739 | email: saavutettavuus[at]omat.fi
Päivitetty: 7.12.15 Webmaster