Pdf-tiedostojen saavutettavuudessa on useita ongelmia. Kyse on lähinnä siitä, millä tavoin pdf-tiedostot tehdään. Lisäksi kyse on mm. kuvien ja taulukoiden luettavuudesta.
Pdf-tiedostoja voidaan tehdä monella eri tavalla. Myös eri ohjelmat tuottavat erilaisia pdf-tiedostoja (mm. skannausohjelmat).Luettavuuteen vaikuttavat lisäksi pdf-tiedostojen suojauskeinot.
Omien pdf-tiedostojen saavutettavuuden voi testata helposti. Jos pdf-tiedosto on saavutettava, myös hakukoneet voivat lukea sen sisällön, jolloin hakukonenäkyvyys paranee.
Testaa tiedosto näin:
1. Avaa pdf-tiedosto.
2. Valitse ylämenun valikosta joko kohta valitse kaikki tai kohta kopioi tiedosto leikepöydälle.
Valitse kaikki –kohdan jälkeen on vielä valittava kopioi. Nämä voi tehdä näppäinkomennoilla ctrl-a (valitse kaikki) ja ctrl-c (kopioi).
Jos valitset kohdan kopioi tiedosto leikepöydälle, ei tarvitse tehdä muuta.
3. Avaa Wordissa uusi asiakirja. Liitä juuri kopioimasi pdf-tiedosto Wordiin valitsemalla ylämenun valikoista liitä vai käyttämällä näppäinkomentoa ctrl-v.
Jos tiedosto siirtyy Wordiin ongelmitta, se on suurella todennäköisyydellä saavutettava.
Kaikkein ongelmallisin on kuvana oleva pdf-tiedosto. Sen lukeminen on ruudunlukuohjelman käyttäjälle mahdotonta. Myös monet ruudulta tiedostoa lukevat pitävät kuvana olevia pdf-tiedostoja hankalina, sillä niissä ei ole mahdollista muuttaa asetuksia lukemista helpottavammiksi.
Ellei pdf-tiedosto siirry Wordiin kopioimalla, se on useimmiten kuvana oleva tiedosto.
Saavutettavia pdf-tiedostoja on helppo tehdä. Tiedoston voi esim. kirjoittaa Wordilla ja sen jälkeen muuttaa perusohjelmilla pdf-muotoon.
Jos www-sivuilla käytetään pdf-tiedostoja, vastaavan tiedon on suositeltavaa olla luettavissa myös muussa tiedostomuodossa (esim. Word-tiedosto tai rtf-tiedosto).
Pdf-tiedostoihin sisällytetyistä kuvista tai kaavioista puuttuvat usein vaihtoehtoiset alt-tekstit. Kun alt-tekstit puuttuvat, kuvat, kaaviot ym. eivät ole ruudunlukuohjelman käyttäjien saavutettavissa. Lisäksi se vaikuttaa tiedon löytymiseen hakukoneiden avulla, sillä hakukoneet käyttävät tietoa etsiessään teksti-informaatiota.
Esimerkki: Kaaviokuva on selitetty tekstimuodossa kuvan jälkeen olevassa kappaleessa. Kaavion lyhyt esittelyteksti kertoo oleellisen kaavion sisällöstä.
Jos kuvien tai kaavioiden sisällöstä on suositeltavaa kirjoittaa laajempi tekstikuvaus, se on www-sivuilla mahdollista toteuttaa omassa div-elementissä ja käyttää tekstin piilottamiseen CSS:n text-indent –arvoa.
text-indent: -1000em;
Lisää tietoa saavutettavasta pdf -tiedostosta mm.
Esok hanke: PDF-tiedostot ja esteettömyys
Saavutettavuutta vuodesta 2003 lähtien
Kokko-Kokki Oy
Rapakivenkuja 1 C 45, 00710 Helsinki
Gsm 040 5594 739 | email: saavutettavuus[at]omat.fi
Päivitetty 26.04.2014 Webmaster